02-september-2021.

Sinds 2013 is Polskaporada zich aan het inzetten voor een betere arbeids- en werkomgeving voor migranten uit Centraal-Europa. Daarbij waren het in eerste instantie de Poolse arbeidsmigranten die hier probeerde hun steentje bij te dragen betreffende het werken in het Westland en dan voornamelijk in de kassen. Daartoe zagen een aantal ondernemers zich zgn verantwoordelijk om een uitzendbureau op te zetten om deze mensen werk aan te bieden. Tussen deze uitzendbureaus zaten ook een aantal malafide bedrijven, die het nodig vonden en vinden deze voor het Westland zo kostbare mensen uit te buiten. Met uitbuiten denk dan aan elke vorm hiervan. Niet goed verlonen van salarissen, het contant laten uitbetalen en terugbetalen van gelden die toekomen aan de mensen, maar welke teruggevorderd worden, slechte huisvesting, intimidatie etc, etc. Bij het oprichten van deze uitzendbureaus zijn ook wat later, enige toezichthouders gekomen. Deze zouden de handelingen moeten controleren van de genoemde uitzendbureaus.


Sinds het bestaan van Polskaporada zijn er dusdanig problemen met diversen uitzendbureaus dat hier iedere dag veel werk voor is om het uitbuiten te voorkomen. Een aantal uitzendbureaus in het Westland zag voor zichzelf kansen om  de uitbuiting verder te ontwikkelen. Hierbij knepen en knijpen de toezichthouders een oogje dicht. Tevens zijn diversen toezichthouders ''vriendjes van de directie die de uitzendbureaus bestieren. Of een voorzitter van een toezichthouder is lid geweest van de directie van een uitzender of het is familie, of men gaat met elkaar golfen. Zodoende worden de hoofden boven water gehouden en keuren ze feitelijk hun eigen vlees. Andere uitzendbureaus leveren ( ook in het Westland) slechte huisvesting, waarbij men eveneens het hoofd afwend. Sterker nog, het wordt ontkend en men ziet zich hier niet in. En zo suddert het voort, zonder dat er ooit echt iets aan wordt gedaan. De gemeente Westland en Den Haag vinden dat er eigenlijk ook niets aan de hand is. De werkelijkheid is helaas anders. 


Zo vraagt de gemeente Westland om eventuele stukken om te bekijken hoe of wat er nu afspeelt. Zij geven tevens aan dat Polskaporada is uitgenodigd op het gemeente huis. Dat is waar, maar alleen om de koffie te keuren. Wij zijn niet van het sigaartjes roken met goede Whisky op de vrijdagmiddagen waarbij directie etc met wethouders dit uitvoert.  Dit zou alleen kunnen indien men een groot uitzendbureau runt en waarbij dus veel geld mee gemoeid is. Hiervoor bestaan diversen benamingen die men zelf kan invullen.


De gemeente Den Haag waarbij wethouder Martijn Balster verantwoordelijk is voor de arbeidsmigranten in zijn plaats, geeft vele malen de schuld aan de gemeente Westland om zich verantwoordelijk te houden voor het reilen en zeilen van de werkomstandig-en woonomstandigheden in Westland. Daartoe heeft Polskaporada de wethouder netjes aangeschreven om wellicht enige ervaringen met elkaar te delen. Tot op heden is niets vernomen. Aangezien de wethouder Balster feitelijk nog een ''jonkie'' is begrijpen we denk zijn geen reactie. Maar het kan zomaar zijn dat de heer Balster nog voor de kerstdagen iets laat horen. Daar wachten we dan beleefd op. Gelukkig zijn er ook partijen die het serieus nemen. Hiertoe staan al diversen afspraken op stapel.


Voor alsnog gaat het moderne slavernij gebeuren gewoon door.